top of page

Bijgewerkt op: 30 okt. 2020

Shallow water blackout is een seriemoordenaar. Per jaar sterven er zo’n 140.000 duizend mensen wereldwijd aan verdrinking. Geschat wordt dat 20% van deze verdrinkingsgevallen veroorzaakt worden door het Shallow water black-out fenomeen. Shallow Water Black-out kan optreden na het herhaaldelijk, langdurig onder water blijven vooral na voorafgaande hyperventilatie, veelal met fatale gevolgen. Hulpverlening leidt in veel gevallen niet tot een geslaagde redding.

Ik had nooit ademhalingsoefeningen moeten doen in het water. Maar ik mag van geluk spreken dat het niet ook mijn leven heeft gekost. Shallow Water Black-out eist niet alleen de levens van ongetrainde mensen, maar juist van de fitte mensen die graag de grenzen opzoeken. Het is een snelle en pijnloze bewusteloosheid, die zonder waarschuwing toeslaat op het moment dat je nog onder water bent. Door bewust of onbewust snel en kort achter elkaar in en uit (hyperventileren) te ademen, verdwijnt er kooldioxide uit het bloed waardoor het langer duurt voordat een ademprikkel wordt opgewekt. Onder water vermindert de zuurstofspanning zonder dat de hersenen het signaal krijgen adem te halen vanwege het lage kooldioxideniveau. Als de zuurstofspanning te laag wordt, raak je in een bewusteloze toestand. Omdat het kooldioxideniveau stijgt, volgt in bewusteloze toestand alsnog een ademprikkel, waardoor het slachtoffer water inademt met verdrinkingsverschijnselen tot gevolg. Het fenomeen Shallow Water Black-out treedt ongemerkt en zo snel op, dat hulpverlening in veel gevallen tevergeefs is.

Binnen de duik en zwemsport is het een bekent fenomeen, maar niet daarbuiten. Door meer bekendheid te creëren rond het Shallow water black-out fenomeen, zal het aantal doden ook daar aanzienlijk teruggedrongen worden.

Luister mijn volledige verhaal terug over VERDRINKEN IN TORENHOGE AMBITIE op de Ongekend Talent Podcast: https://ongekendtalentpodcast.nl/podcasts/maarten-hermans-43-verdrinken-in-torenhoge-ambitie/

Deze keer bij Dennie van Diesen aan tafel voormalig topsporter Maarten Hermans! Hij vertelt over hoe zijn jongensdroom om ridder te worden hem ertoe gezet heeft zich ultiem te storten op een leven als olympisch wild water kanoër, maar ook over zijn eigen dood door verdrinking


Met zijn 28 jaar heeft Maarten een bijzonder roerend en uitdagend leven achter de rug, een leven waarin alles in het teken stond van ambitie, prestatie en verbetering. Als kind trainde hij al met zijn kano in de stroming van het water achter de molen van zijn ouders, waarna hij als jonge tiener steeds professionelere trainingsschema’s aanhield en aan internationale wedstrijden mee deed. Toen hij op zijn 15e de veertiende plek haalde op het EK, waren de wil en de weg naar de top een feit!


Zonder steun van NOC*NSF heeft hij alle financiering om te kunnen trainen zelfstandig bij elkaar gesprokkeld. Onder de noemer ‘Paddling Upstream’ gaf Maarten lezingen en workshops in het bedrijfsleven, waarmee hij net voldoende verdiende om alles te bekostigen.


Maartens studie aan de Johan Cruijff Academy en ook de persoonlijke erkenning die hij als talent ontving uit handen van deze icoon, hebben hem geholpen zijn droom na te jagen. Ook Wim Hof (a.k.a. The Iceman)heeft een belangrijke rol gespeeld in de prestaties van Maarten. De ademhalingstechnieken verbeterden zijn kracht en uithoudingsvermogen, tot verbazing van zijn Oost-Duitse coach. Dit leidde in 2016 tot een landenplek bij de Olympische Zomerspelen in Rio.


Aan alle topprestaties kwam in 2018 plots een eind. Op vakantie in Miami deed hij met een paar vrienden ademhalingsoefeningen in een ondiep zwembad, had een ‘Shallow Water Blackout’ en verdronk…


De keuze om te vechten voor het leven en de levenslessen die hij hieruit haalt maken hem een ander mens. Dezelfde drive, maar dan met een verdronken ego…

Laat je inspireren en luister deze podcast!


Stel je eens voor, je bent op vakantie en gooit de grootste steen die je kunt vinden (en dragen) in een rustig spiegelend meertje. Hoe zou het water reageren op deze verstoring?


'Geest als water' is een oeroude Oosterse leer. Het is een staat van werken, handelen en zijn waarbij de geest helder is en dingen vanzelf lijken te gaan.


Op 14 jarige leeftijd heb ik deze flow zelf mogen ervaren tijdens het Europees kampioenschap in Slovenië. De tijd leek tijdens mijn run in slow motion voorbij te gaan en ik presteerde ver boven mijn kunnen. Ik was verrast, en heb na deze run vaak geprobeerd om in deze staat te kunnen terugkeren. Maar hoe harder ik probeerde, hoe meer ik uit de flow werd onttrokken.


10 jaar later lukte het me om volledig terug te keren in de flow en werd ik met mijn 'slow motion' run 4de tijdens de World Cup in Praag. Deze prestatie heeft me in contact doen komen met Wim Hof a.k.a. 'The Iceman'. Wim heeft mij op een harde manier geleerd dat je vermogen om kracht te ontwikkelen recht evenredig is aan je vermogen om te ontspannen. Ontspannen kun je doen door onder andere te mediteren maar ook door de extreme stress, lees koude, op te zoeken en dit in de puurste vorm te kunnen ervaren.


Alles wat ervoor zorgt dat we sterk of zwak reageren, kan grip op ons krijgen. Zoals het water terugkeert na een inslag van massa in een toestand van rimpelloosheid, kunnen wij dit als mensen ook. Water is wat het is en doet wat het doet. Een 'Geest als water' is nodig om te kunnen excelleren in de complexe maatschappij waar wij nu in leven. 


'Be water my friend'

 

Mocht je meer van deze tips willen ontvangen? Tijdens deze pandemie kun je gratis deelnemen aan het 7 dagen programma. Ga voor meer informatie naar: https://mailchi.mp/aa7bc431e051/paddlingupstream

bottom of page